Op zonvakantie naar Turkije? Ontdek de beste tips & reisinformatie op Zonspot!  Turkije is een groot land met een behoorlijk uiteenlopend klimaat. We focussen ons met Zonspot op het populairste gebied voor (zonvakantie) toeristen, namelijk de Turkse Riviera. Dit is de zuidwestelijke hoek van Turkije die grenst aan de Middellandse zee. De Turkse Riviera herbergt nogal wat bekende en zonnige badplaatsen, zoals Alanya, Antalya, Marmaris, Bodrum, Belek, Side en Kusadasi. Toch kun je ook dieper het land in trekken. Zo hebben bloggers Jannick en Marlieke een mooie mini reisgids voor Cappadocia gemaakt.

 

Klimaat Turkse Riviera

DE Turkse Riviera is van ongeveer eind maart tot zelfs nog in november heerlijk qua temperatuur. In de zomer kan het kwik wel oplopen tot boven de 30 graden, dus juli en augustus zijn niet voor iedereen de ideale vakantiemaanden. Eigenlijk is de Turkse kust vooral ideaal net voor en na het hoogseizoen, dus van april tot medio juni en van september tot en medio oktober. In maart en november kan de temperatuur weliswaar nog lekker zijn, maar je loopt wel een groter risico op een buitje.

 

Reisinformatie Turkije

Spreekt bovenstaande je aan? Turkije is makkelijk te bereiken en zeer toegankelijk. De afgelopen jaren waren er af en toe wat spanningen, maar inmiddels is de rust (in de toeristische gebieden) redelijk teruggekeerd. Hieronder wat handige reistips & wetenswaardigheden voor als je richting Turkije gaat.

 

Reisdocumenten (paspoort & visum)

Belangrijk om te weten als je (last minute) besluit om naar Turkije te vliegen: je paspoort moet bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn! Dus check je paspoort en die van je reisgenoten tijdig. Een paspoort aanvragen in Nederland duurt namelijk al gauw een week zonder (duurdere) spoedprocedure. Daarnaast heb je een visum nodig voor Turkije. Deze is snel aan te vragen en kan ook vaak al binnen 24 uur geleverd worden.

 

Vliegtijd

Vanaf Amsterdam vlieg je alleen direct op Istanboel (in ongeveer 3 uur), dus voor de Turkse kust moet je nog een keer overstappen. In totaal ben je dan ongeveer 6 uur kwijt vanaf Amsterdam. Vanaf Rotterdam zijn er vluchten te boeken (o.a met Corendon) van net onder de 6 uur reistijd. En vanaf Eindhoven zijn er zelfs directe vluchten mogelijk met een vliegtijd van maar 4 uur (naar Antalya).

 

Valuta

Turkije ligt buiten de EUR, dus dat betekent even opletten met je geld. De lokale valuta is de Turkse lira. Dat betekent dus even wat geld wisselen voor bij aankomst, of natuurlijk vooral pinnen als je er eenmaal bent. Qua omrekenen: €1 is ongeveer gelijk aan 6 Turkse lira.