Nederland is natuurlijk niet bij uitstek bekend als zonvakantie bestemming. Maar het is altijd al wel een land geweest met een gezonde traditie wat betreft toerisme. De rijke geschiedenis en de prachtige steden trekken nu eenmaal heel wat mensen aan. Desondanks is het markant dat in de voorbije jaren Nederland aan een merkwaardige opmars in populariteit bezig is als toeristische bestemming. De meesten van die toeristen komen nog steeds uit Duitsland maar ook de Chinezen beginnen de weg te vinden naar Nederland. En die Chinese toeristen komen heus niet alleen voor het welbekende pretpark in Kaatsheuvel… Waarom dan wel?

Tulpen uit Amsterdam… eh de Bollenstreek

Zeggen dat Nederland bekend staat om zijn bloemen is een open deur. De Nederlandse tulpen zijn wereldberoemd en de kweektuinen zoals de Keukenhof trekken meer en meer bezoekers die zich vergapen aan de bloemenpracht. Ook de traditionele bloemenparades lijken voor toeristen echte must-sees te zijn. Nederlandse bloemen: een prachtig exportproduct, maar ook toeristische trekpleister.

De kanalen & grachten

Nederland betekent eigenlijk ook zo veel als het lage land. Dat komt natuurlijk omdat een groot deel van het land lager ligt dan het zeeniveau. Het resultaat daarvan? Steden vol kanalen en duizenden grachten en windmolens. Vooral in steden als Amsterdam, Haarlem en Utrecht kun je van de karakteristieke grachten genieten. Deze typische Nederlandse charmante elementen zijn zaken die het in het buitenland bijzonder goed doen.

De Delta-werken

De Nederlanders staan bekend om hun ‘watermanagement’. Gelukkig maar ook wetende dat de zee elk moment op het punt staat om het halve land gulzig op te slokken. De manier om dit te voorkomen? De machtige Delta-werken in Zeeland. Het temmen van dat water via deze prachtige bouwwerken is voor toeristen een adembenemend schouwspel.

De open cultuur

Amsterdam is het typische voorbeeld van de openheid van de Nederlandse cultuur. Een cultuur die er heel hard op gericht is open te staan voor zo goed als alles, en bijna niets te veroordelen. Sterk beïnvloed door het Calvinisme is er eigenlijk geen enkele cultuur ter wereld die met de Nederlandse te vergelijken valt. En ook dat is fascinerend voor veel bezoekers.

Evenementen

Een goede Nederlander die is gek van nationale evenementen. Denk maar even aan de populariteit van Koninginnedag. Een dag als dat meemaken in het hart van de gekheid staat dan ook op de bucket list van heel wat toeristen.

Op vakantie in eigen land (of buurland)

Uiteraard heeft de crisis ook bijgedragen aan meer vakanties in eigen land. Lekker goedkoop met de auto of trein Nederland verkennen en weekendjes weg. Ook voor de Vlamingen is Nederland een makkelijk te bereiken vakantiebestemming. Je zou het misschien niet denken, maar wist je dat reisorganisaties als tui ook vakanties voor Nederlanders (en binnenkort ook Belgen) in Nederland aanbieden? Je kunt maar liefst ruim 100 Nederlandse bestemmingen boeken…

 

Veelgestelde vragen over toerisme in Nederland

 

Wat zijn populaire evenementen in Nederland voor toeristen?

Hét evenement voor de buitenlandse toerist om een keer mee te maken is toch wel Koningsdag. Deze Oranjegekte moet je een keer meegemaakt hebben. Helaas komen toeristen met een oude Lonely Planet nog wel eens op Koninginnedag richting Nederland in plaats van de huidige Koningsdag.

 

Wat zijn de populairste bezienswaardigheden voor buitenlandse toeristen?

Uiteraard komen toeristen graag naar Nederland voor Amsterdam en onze andere historische steden, maar ook de lokale kaasmarkten en de pittoreske vissersdorpen zijn zeer in trek. Molens, tulpen en de vele musea zijn ook grote publiekstrekkers.

 

Welke natuurgebieden bezoeken buitenlandse toeristen in Nederland?

Toeristen verblijven graag een de langgerekte Nederlandse kust, maar ook juist het vlakke (voor ons soms wat inspiratieloze) polderlandschap is vrij uniek in de wereld en wordt graag verkend.